Sayfalar

14 Şubat 2013 Perşembe

Alınan karne hediyeleri çocukların ders çalışmasını engelliyor


Alınan karne hediyeleri çocukların ders çalışmasını engelliyor


Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle birlikte anne ve babalar, karne hediyesi için alış veriş merkezlerinin yolunu tuttu. Alınan hediyelerin çoğunluğu ise elektronik eşyalar. Laptop, tablet, cep telefonu, iPot ve masa üstü bilgisayar alınan hediyelerin ilk sırasında. Uzmanlar, alınan bu hediyelerin, çocukların geleceğini olumsuz etkileyeceği düşüncesinde. Anne ve babaların, uzun soluklu başarıyı ödüllendirmesi tavsiyesinde bulunan uzmanlar, alınan bu hediyelerin ikinci dönem çocukların ders çalışmasını büyük oranda olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunuyor.
Kılıçaslan Eğitim Kurumları Akansu Koleji Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni (PDR Uzmanı) Adem Şat, günümüzde artık her velinin çocuğuna mutlaka karne hediyesi aldığına dikkat çekti. Şat, ancak alınan hediyelerin, çocuklara yarar sağlaması konusunda herhangi bir hassasiyetin gösterilmediğine dikkat çekti.
Velilerin, hediye alırken bazı sorular sorması gerektiğini anlatan Adem Şat, şu bilgileri verdi: "Alınan hediye yararlı mı? Öncelikle çocuk gerçekten o hediyeyi hak etti mi? Bunların hepsi birer soru işareti. Görüştüğümüz ailelerin neredeyse yüzde 70'i karne hediyesi olarak elektronik bir ürün alıyor. Laptop, iPot, cep telefonu, tablet bilgisayar gibi hediyeler. Bu saydıklarımızın hangisi bir çocuk için sağlıklı ve yararlı bir hediye. Eğitimciler, çocukları internetin ve sosyal medyanın bataklığından korumak için yıllarca eğitim vermeye çalışıyor. Aileler de bu eğitimin sonunda ödül olarak, o bataklığa kapı aralayan imkânları sunuyorlar."
PDR Uzmanı Adem Şat, insanların hediye alırken sesli düşünmelerini isteyerek, "Adı da ödül olsun. Karne hediyesi olarak aldığınız laptop, tablet, cep telefonu ve iPot ilerleyen zamanlarda çocuğunuzu ders çalışmaktan alıkoyacak en önemli faktör haline geldiğinde ne yapacaksınız. Günümüzün en büyük problemlerinden biri olan dikkat dağınıklığının en büyük sebebi yukarıda saydığım aletlerdir. İşte o zaman 'eyvah' diyeceksiniz. Yarıyıl tatili bitince elinden almaya çalışacaksınız ama vermeyecek. Zorla ve tehditle geri almaya çalışacaksınız. Ödül olarak verdiğiniz bir şeyi ceza vererek geri almanız, çocuğunuzun ruh halini ve aile sağlığınızı ciddi manada zedeleyecektir. Çocuk ve ebeveyn arasında çatışmalara sebebiyet verecektir." diye konuştu.
Çocukların daha somut dönemde oldukları için kuru bir iltifat ya da aferinin onları tatmin etmeyeceğini aktaran Şat, gözle görülür bir hediye beklentisi içerisine girdiklerini anlattı. Şat, o nedenle çocuğun hoşuna gidecek birkaç gün oynadıktan sonra sıkılıp bir kenara koyacağı basit ödüllerin seçilmesinin yararlı olacağını dile getirdi. Şat; en büyük ödülün günümüzde çok yaygın olan akıl oyunları, bilim kampı, ufuk açıcı eğitim turları, yurt içi yurt dışı dil kursları ve seyahatler gibi çocuğun eğitim kalitesini artıracak ödüller ve hedefler ortaya konması çok daha faydalı olacağına dikkat çekti.
Adem Şat, çocukları bu tip faaliyetlere gitmeye ikna etmenin zor olabileceğini ama bu konuda öğretmenlerin de devreye girmesini sağlayarak, çocukların ufuklarını açacaklarını belirtti. Şat, pahalı bir hediyeyle çocuğu mutlu etmeye çalışırken, çocukların eğitim hayatı ve geleceğinin tehlikeye atılmamasını istedi.
(CİHAN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder