Sayfalar

9 Şubat 2013 Cumartesi

Çocuklarla sağlıklı ilişki için iyi bir dinleyici olun



Çocuklarla sağlıklı ilişki için iyi bir dinleyici olun

Uzman Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan, çocuklarla iyi iletişim kurulabilmesi için anne ve babaların kıyaslama yapmamasını istedi. Basılgan, iyi birer dinleyici olunması gerektiğini vurguladı.

Bursa Osmangazi Belediyesi personeline 'Anne-baba-çocuk ilişkisi' konularında seminer veren Basılgan, sağlam bir ilişkinin temellerinin ancak sağlıklı ve etkin bir iletişim ile oluşabileceğini söyledi. 

Bireyler arasında yaşanacak diyalog eksikliğinin, aile içerisinde yaşanacak olası sorunların temelini oluşturacağını savunan Basılgan, aile içi iletişiminin yoğunluk derecesinin, sosyal hayattaki ilişkileri de etkilediğini kaydetti.

Filiz Yakmaz Basılgan, şunları dile getirdi: "Bireyleri arasında yaşanan diyalog eksikliği, etkin iletişimin aile dışına kaymasına neden oluyor. Bireyler, çalışma ya da sosyal hayattaki arkadaş gruplarıyla etkili iletişim kurma yollarını tercih ediyor. 

Dolayısı ile duygu ve düşüncelerin paylaşımı da, ev dışına taşıyor. Eşler arasındaki anlayış ve davranış bütünlüğü, iletişimi güçlendirerek çocukların sosyal rollerini benimsemelerine yol açar. Hayatta bir ergen olmaktan daha zor olan, ergenin anne babası olmaktır. Ergenlerin en sık yaşadığı duygular korku, endişe, öfke, sevgidir. Anne ve babalar, kıyaslama yapmamalı, öğüt vermemeli ayrıca iyi birer dinleyici olunması gerekir."

"ÇOCUKLARINIZLA KONUŞUN"

Ailenin çocuklar için model olduğuna dikkat çeken Basılgan, ailelerin çocuklarına saygı ve güven duymalarının onların kendilerine daha fazla güven duymalarını sağlayacağını belirtti. Aile bireylerinin çocuklarla iletişim kurmalarının, onların sağlıklı birey olmalarına büyük katkı sağladığını anlatan Basılgan, etkin iletişimin, empatik anlayışın ve ailenin çocuğun gelişimindeki önemini bir kez daha vurguladı.

Özellikle ergenlik çağına giren çocukların en büyük sorunun iletişim sorunu olduğunu ifade eden Basılgan, "Hedef ve hedefler oluşturma konusunda çocuklarınızla konuşun. Ergenlik çağında ve diğer zamanlarda iyi iletişim kurularak derslerine motive edilen çocukların daha başarılı olduğu bir gerçektir. Doğru iletişim, çocuklarınızla aranızda köprü kurulmasına ve onlara ulaşmanızı kolaylaştıracaktır." dedi.

(CİHAN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder