Sayfalar

10 Şubat 2013 Pazar

Diş çekiminden sonra dikkat


Diş çekiminden sonra dikkat

Günümüzde çeşitli teknikler uygulanarak diş kaybı en az dereceye indirilmeye çalışılıyor.

Diş çekiminden sonra dikkat











Diş hekimleri ağız ve diş sağlığı açısından öncelikle dişi tedavi etmeyi amaçlasalar da çeşitli sağlık sorunları yüzünden diş kaybı yaşanıyor.

Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu son çare olarak uygulanandiş çekim işleminden önce ve sonra dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

- Diş hekiminin yaranın üzerine koymuş olduğu tampon hemen atılmamalı en az 25 -30 dakika boş kalan bölge üzerinde tutulmalı.

-Tampon atıldıktan sonra yerine yeni tampon mümkünse konulmamalı. Yaranın üzerinde oluşan kan pıhtısının dağılmaması için bu gereklidir. Tamponu sık değiştirirseniz pıhtının oluşmasını engellersiniz.

- Ağız suyla çalkalanmamalı.

- Çekimden sonra hemen bir şey yenmemeli en az iki saat beklenmelidir. Süre bittikten sonra hasta ılık yiyecek ve içecekler tercih etmeli soğuk ve sıcak besinlerden kaçınmalıdır.

- 24 saat sigara kullanmamalıdır.

- Diş çekimimden sonra oluşan boş bölge dil ile oynanmamalı, yaralı bölgede oluşan kan emilerek tükürülmemeli.

- Diş çekiminin yapıldığı bölge el ile dokunulmamalıdır. Yara doğrudan mikrop kapabilir.

- Diş çekimi sonrasında kanama ara ara devam edebilir. Bu durum yaklaşık 6 ila 24 saat arasında devam eder, aşırı kanama varsa hekim ile mutlaka görüşülmeli.

- Diş çekimi sonrasında ağrı için kullanılacak ağrı kesici hekime danışılmadan kullanılmalı.

- Yara içinde oluşabilecek yemek artıkları bölgede bakteri oluşumunu sağlayabilir. Çekimden 24 saat sonra,  yumuşak bir diş fırçasıyla bölge yavaşça fırçalanmalıdır. Ilık tuzlu su ile gargara yapılabilir.

- Eğer yüzünüzde şişme, aşırı ağrı,24 saati geçen kanama hali ağızda oluşan kötü bir lezzet ve koku olursa mutlaka gecikmeden diş hekiminize başvurulmalı.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder