Sayfalar

10 Şubat 2013 Pazar

Mutlu birlikteliklerin düşmanı kıskançlık



Kıskanç insanların yaptığı davranışlar kendilerine göre normal sayılsa da kıskanılan kişi için aynı durum söz konusu değil. Peki,kıskançlık kadın ve erkek ilişkilerini nasıl etkiliyor?

Kıskançlık insan doğasında var olan doğal bir duygu. Kıskançlığın en sık karşılaştığımız hali romantik ilişkiler ve karı-koca ilişkilerinde yaşanıyor. Aşırı sahiplenme kıskanılan kişiyi rahatsız ettiği kadar bu duyguyu uç noktalarda yaşayan kişi için de tehlikeli (rahatsız edici) bir durum.

Hem kıskançlık duygusunun kendisi hem de buna eşlik eden düşünce ve düşüncelerin tetiklediği davranışlar kişinin hayatını çekilmez bir hale sokabiliyor.

Kıskançlığın altında yatan pek çok sebep olduğunu söyleyen nörolog Dr. Mehmet Yavuz "Eğer duygu zarar verme noktasında yaşanıyorsa kıskanç kişi mutlaka tedavi görmelidir" uyarısında bulunuyor.

Yavuz,kıskançlık duygusunun altında yatan birçok sorun olmakla beraber en sık gözlemlenenlerin özgüven eksikliği, karşı tarafa güvenmeme ve karşı tarafı kaybetme korkusu olduğunu vurguluyor. Yavuz'la kıskançlığı konuştuk...

Kıskançlık duygusuna neler eşlik eder?

Kıskaçlık duygusuna öfke, değersizlik, mutsuzluk, yalnızlık çaresizlik duyguları da eşlik edebilir. Kıskanç kişi kendinin değerli olmadığını düşünür ve özgüven eksikliği yaşar. Kendisine olan güvensizliğini birlikte olduğu kişiye yansıtarak işleri her iki taraf için de zorlaştırır. 

Aşırı kıskanç kişiler ne gibi davranışlar sergilerler?

Kıskanan kişi beraber olduğu kişiyi sürekli takip edebilir, telefonlarını, mesajlarını kontrol edebilir. Sahiplendiği kişiyi başkalarıyla iletişim halinde olmaması için eve kapatabilir, ailesi ve arkadaşlarıyla görüşmesini engelleyebilir.

Böylece birlikte olduğu kişinin kimse tarafından görülmeyeceğine, fark edilmeyeceğine hükmettiğinden içi bir nebze olsun rahat edebilir ama yine de günün belirli saatlerinde telefonla kontroller yaparak bu durumu sağlamlaştırmak isteyebilir.

Daha çok kadınlar maruz kalıyor bu duygulara değil mi?

Genellikle. Kıskançlığın çok ileri düzeyde olduğu durumlarda çiftlerden kıskanan taraf eşinin farklı cins bir doktor tarafından muayene edilmesini bile tolere edemeyebilerek ciddi sağlık komplikasyonlarının gelişmesine neden olabilir.

Kıskanılan kişi kendini nasıl hisseder?

Kıskanılan kişi beraberliğin ilk zamanlarında sahiplenilmeyi hoş karşılayabilir. Fakat belli bir süre sonra bu durum iki kişi için de son derece tehlikelidir. Özellikle kıskanç kişi kıskançlığın şiddetini, sıklığını ve süresini arttırdığı durumlarda davranışlarının şiddetini de arttırır.

Kıskanılan kişi kendini kafese konulmuş gibi hisseder, zamanla psikolojisi bozulur, huzursuz olur ve hırpalanır.

Kıskançlık duyan kişilere önerileriniz nelerdir?

- Kıskançlık yaratan duygular keşfedilmeli.

- Kişi geçmişte yaşadığı kötü olayları geride bırakmalıdır.

- Güven duygusu yeniden kazandırılmaya çalışılmalıdır.

- Sosyal aktivitelere katılabilir, hobiler edinebilir.

- Olumlu düşünceler içine girmeli şüphecilikten uzak durmalıdır.

- Başkalarının onun hakkındaki düşüncelerini gereğinden fazla önemsememeli.

- Romantik partneri ile sorunlarını açık bir şekilde konuşabilmeli, geleceğe dair korkularının kökenleri tespit edilmeli.

- Tüm bunları sağlıklı bir şekilde yapabilmek ve süreci olabildiğince sancısız geçirebilmek için mutlaka profesyonel bir uzmandan yardım alınmalıdır.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder