Sayfalar

4 Ocak 2013 Cuma

Çocuğa verilecek harçlık miktarı nasıl belirlenir?


Çocuğa verilecek harçlık miktarı nasıl belirlenir?

Harçlık, hem büyüme döneminde hem de ergenlikte çocuklar için çok önemlidir. Çünkü kendi hayatlarını kontrol altına alma yollarından biridir.


Harçlık, hem büyüme döneminde hem de ergenlikte çocuklar için çok önemlidir. Çünkü kendi hayatlarını kontrol altına alma yollarından biridir. Bu parayı nereye harcayacağına ilişkin planlama yapması, kendi harçlığıyla bir şeyler almak için biriktirmesi gibi bir bakış açısı kazanması açısından önemlidir.
Çocuk 8-10 yaşlarındayken harçlığını günlük olarak vermek daha uygun olabilir. Ama daha büyük çocuklarda haftalık vermekte yarar vardır. Çünkü böylece daha geniş plan yapmasına olanak tanınmış olur.
Çocuğa ne kadar harçlık verileceği konusu ise, ailenin ekonomik koşullarıyla bağlantılıdır. Önemli olan, çocuğun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak ve harcayacağından çok fazlasını vermemektir. Çocuğa bol bol harcaması için çok fazla harçlık vermek doğru bir yaklaşım değildir. Kendisinin uygun bir plan yapabileceği miktarda bir harçlık yeterli olacaktır.
Hatta ergenin lise ya da üniversite çağlarında olması halinde, harçlık vermek dışında, kendi kendine çalışıp para kazanması bile teşvik edilebilir. Çünkü çok küçük de olsa kendisinin kazanacağı para onu hoşnut edecek ve planlama yapabilmesi açısından ufkunu açacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder