Sayfalar

3 Ocak 2013 Perşembe

Çocuklar için internet kullanım önerileri



Çocuklar için internet kullanım önerileri

Çocuklarınız iyi bir bilgisayar kullanıcısı olsun olmasın her zaman sizin müdahalenize, sizin deneyimlerinize ve değerlendirmelerinize ihtiyaçları vardır. O nedenle bilgisayar ve Internet hakkında öncelikle bilinmesi gerekenler neler, Internet ne gibi hizmetler sunuyor... Sizin için bu konuyu ele aldık.

Yeni Başlayan Anne Babalar İçin Internet Hakkında Öncelikle Bilinmesi Gerekenler

Bir çoğumuz için bilgisayar heyecan verici ama aynı zamanda da karmaşık. Çocuklarınız genellikle bilgisayarlar konusunda sizden daha çok bilgiye sahipler. Öte yandan anne babalar olarak sizler, yaşam hakkında daha fazla deneyime ve bilgiye sahipsiniz. Sizin bilgi ve deneyimlerinizle çocuklarınızın bilgisayar ve Internet konusundaki bilgileri birleştirilebilirse, sizler çocuklarınıza bilgisayar kullanımı konusunda daha fazla yardımcı olabilirsiniz.

Çocuklarınız iyi bir bilgisayar kullanıcısı olsun olmasın her zaman sizin müdahalenize, sizin deneyimlerinize ve değerlendirmelerinize ihtiyaçları vardır. O nedenle bilgisayar ve Internet hakkında öncelikle bilinmesi gerekenler neler, Internet ne gibi hizmetler sunuyor, bunlar üzerinde biraz duralım:
Internet tıpkı posta servisi gibi size posta hizmetleri sunabilir. Tanıdığınız insanların e-mail (elektronik posta) adresini alabilir isteğiniz anda, 24 saat boyunca, Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, posta gönderebilir ya da alabilirsiniz.
Internet tıpkı telefon gibi insanlarla eş zamanlı haberleşme olanağı sunar. Bazı tartışma gruplarına katılabilir, kendi grubunuzu oluşturabilir ve kesintisiz haberleşebilirsiniz.
Internet tıpkı kütüphane gibi, hayal ettiğiniz ya da edemediğiniz bir çok konuda farklı formatlarda bilgi sunar. Bu bilgilere, Internet üzerinden kitap olarak, makale olarak, ses kayıtları ya da video kayıtları olarak ulaşabilirsiniz.
Tıpkı gazete gibi her gün, hatta her an, Dünya haberleri, iş, spor, seyahat, eğlence haberleri dahil, yeni haberlere ulaşabilirsiniz.
Ayrıca, www (world wide web) ya da kısaca web, yani Internet bir çok insan için ilgi çekicidir çünkü canlı görsel ve işitsel materyal içermektedir.

Internet genel olarak yukarıda söylediklerimizin dışında eğitim öğretimde nasıl kullanılabilir?
Son dakika haberleri, bazı önemli dokümanların kopyaları, fotoğraflar, araştırma sonuçları, istatistiksel bilgiler gibi birçok eğitim içeriğine Internet aracılığıyla ulaşılabilir.
On-line ansiklopediler, sözlükler, hesap makineleri, istatistiksel bilgisayar programları, okuma kaynakları gibi bir çok yardımcı araç, ödev hazırlamada kullanılabilir.
Internetin sunduğu çok renkli görsel ve işitsel içerik sayesinde okuma becerisi geliştirilebilir.
Internetin sunduğu iletişim araçları sayesinde Dünyanın her yanından insanla iletişim kurulabilir, onların değerleri ve kültürleri hakkında bilgi edinilebilir.
Anne baba olmakla ilgili bir çok bilgi edinilebilir, Internet aracılığıyla diğer ailelerle iletişim kurulabilir ve anne babalık becerileri geliştirilebilir.

Internet her türlü bilgiyi çeşitli formatlarla barındırdığından ve internet üzerinde bir sansür mekanizması olmadığından, çocuklarınız için televizyon izleme, yabancılarla konuşma, sinema ya da video filmlerinin seçiminde nasıl bir eleme işlemi yapıyor, kurallar koyuyorsanız, burada da kurallar koymanız, çocuklarınızı yönlendirmeniz gerekir. Bu nedenle sizlere Bu kılavuzu hazırladık.

ÇOCUKLAR İÇİN İNTERNET KULLANIM ÖNERİLERİ


1


Internette sohbet ederken, mesaj panosuna mesaj gönderirken, ya da mektup arkadaşınızla mektuplaşırken, adınız, soyadınız, adresiniz, telefon numaranız gibi kişisel bilgilerinizi ve kredi kartı numaranızı asla vermeyin.


2


Diğer kişilere Internette kullandığınız adınızı ya da parolanızı söylemeyin


3


Web sitesinin "Güvenlik Politikası"na bakın ve sitenin sizden istediği bilgileri ne amaçla kullanacağını öğrenin


4


Internette ailenizle birlikte gezinin. Eğer ailenizin zamanı uygun değilse, ziyaret ettiğiniz siteleri ailenize söyleyin




5


Ziyaret ettiğiniz sitenin "Güvenlik Politikası"nı ailenize söyleyin. Böylece siz ve aileniz, sizin hakkınızda istenen bilgilerin, sitede ne amaçla kullanılacağı konusunda bilgi sahibi olacaksınız




6


Bir aktiviteye ya da oyuna katılabilmeniz için sitenin çok fazla kişisel bilgiye ihtiyacı yoktur. Bu nedenle gereğinden fazla bilgi vermeyin, gerekirse siteyi terkedin




7


Bazı insanların kötü niyetli olabileceklerini ve çocuk olmadıkları halde çocuk gibi davranabileceklerini unutmayın. Bu nedenle Internette tanıştığınız kişileri ailenize söyleyin. Ayrıca yeni tanıştığınız kişilerden aldığınız mesajları ailenize gösterin ve onların onayı olmadan bu mesajlara cevap vermeyin


8


Ailenize sormadan Internet aracılığıyla hiçbir şey satın almayın ve hiçbir koşulda kredi kartı numarası vermeyin


9


Ailenizle konuşmadan Internet aracılığıyla sorulan sorulara cevap vermeyin. Hiçbir formu doldurmayın ya da hiçbir yarışmaya katılmayın. Ayrıca girdiğiniz sitenin bir güvenlik politikası olup olmadığını kontrol edin ve verdiği bilgilerin başkaları ile paylaşılmayacağı konusunda güvence verip vermediğine bakın. Aksi halde hiçbir şekilde kişisel bilgi vermeyin




10


Internette hiçbir tartışmaya ya da kavgaya katılmayın. Eğer biri sizinle tartışmaya ya da kavgaya yeltenirse, ona cevap vermeyin ve ailenizi konudan haberdar edin




11


Eğer hoşlanmadığınız bir şeye rastlarsanız ya da ailenizin, sizin görmenizden hoşlanmayacağını düşündüğünüz bir şeye rastlarsanız, geri tuşuna basın ya da oturumdan çıkın




12


Eğer bazı kişilerin çocuklara söylenmemesi gereken bir şey söylediğine rastlarsanız ailenize söyleyin




13


Internetle ilgili konular hakkında hiçbir şeyi ailenizden saklamayın




14


Eğer birisi size resim gönderir, gitmemeniz gereken bir siteyi ziyaret etmenizi önerir ya da uygun olmayan bir dille konuşmayı önerirse, ailenizi durumdan haberdar edin




15


Eğer birisi yapmamanız gereken bir şeyi yapmanızı isterse, ailenize söyleyin




16


Ailenizin onayı olmadan internette tanıştığınız hiç kimseyi aramayın




17


Aileniz yanınızda olmadan ve onaylamadan Internette tanıştığınız kimseyle buluşmayın




18


Internette tanıştığınız kimseye, ailenizin izni olmadan hiçbir şey göndermeyin




19


Eğer Internette tanıştığınız birisi size herhangi bir şey gönderirse ailenize söyleyin




20


Internette iyi bir dil kullanın ve nazik olun




21


Sadece şaka yapıyor olsanız bile kimseyi korkutmayın ya da tehdit etmeyin




22


Ailenizin sizin güvenliğinizi ve sağlığınızı düşündüklerini bilin. Bilgisayar ve Internet konusundaki kurallara uyma konusunda ailenizle işbirliği içinde olun ve Internet yüzünden başınıza ne gelirse gelsin onlara söyleyin

GENÇLER İÇİN İNTERNET KULLANIM ÖNERİLERİ


1


Internette sohbet ederken, mesaj gönderirken ya da mektuplaşırken kişisel bilgilerinizi asla vermeyin (adınız, soyadınız, adresiniz, telefon numaranız gibi).


2


Internette kullandığınız adınızı ya da parolanızı başkalarına söylemeyin.


3


Bir etkinliğe ya da oyuna katılabilmeniz için sitenin çok fazla kişisel bilgiye ihtiyacı yoktur. Bu nedenle gereğinden fazla bilgi vermeyin, gerekirse siteyi terkedin.


4


Bazı insanların Internet ortamında kendilerini olduklarından farklı tanıtabileceklerini unutmayın.


5


Internet aracılığıyla alış veriş yaparken, sitenin güvenli olup olmadığını kontrol edin.


6


Internette hiçbir tartışmaya ya da kavgaya katılmayın. Eğer biri sizinle tartışmaya ya da kavga etmeye yeltenirse, ona cevap vermeyin ve oturumdan çıkın.


7


Eğer hoşlanmadığınız bir şeye rastlarsanız geri tuşuna basın ya da oturumdan çıkın.


8


Internette tanıştığınız kişilerle buluşmayın. Eğer buluşmak isterseniz, asla yalnız gitmeyin ve kafe, pastane, alışveriş merkezi gibi topluma açık yerleri tercih edin.


9


Internette iyi bir dil kullanın ve nazik olun.


10


Sadece şaka yapıyor olsanız bile kimseyi korkutmayın ya da tehdit etmeyin.


11


Ailenizin, sizin güvenliğinizi ve sağlığınızı düşündüklerini bilin. Bilgisayar ve Internet kullanımı konusunda ailenizle işbirliği içinde olun ve Internet yüzünden başınıza ne gelirse gelsin onlara söyleyin.

AİLE – ÇOCUK İNTERNET KULLANIM SÖZLEŞMESİ

Bilgisayar ve Interneti kullanmak istiyorum ve Interneti kullanırken uymam gereken bazı kurallar olduğunu biliyorum.


1


Ailemin benim güvenliğimi ve sağlığımı düşündüklerini biliyorum. Bu yüzden, bilgisayar ve Internet konusundaki kurallara uymam konusunda ailemle işbirliği içinde olacağım. Internetle ilgili yapmamı istemedikleri bir şey olduğunda onların sözünü dinleyeceğim.


2


Adımı, adresimi, telefon numaramı, okulumu, ailemin adını, adresini, telefon numarasını ya da başkalarının beni bulmasını kolaylaştıran herhangi bir bilgiyi (tuttuğum takım, gittiğim yerler vb.), internette tanıştığım kimseye vermeyeceğim.


3


Aileme sormadan Internet aracılığıyla hiçbir şey satın almayacağım ve hiçbir kredi kartı numarası vermeyeceğim.


4


Ailemle konuşmadan Internet aracılığıyla sorulan sorulara cevap vermeyeceğim. Hiçbir form doldurmayacağım ya da hiçbir yarışmaya katılmayacağım. Ayrıca girdiğim sitenin bir güvenlik ilkesi olup olmadığını kontrol edeceğim. Verdiğim bilgilerin başkaları ile paylaşılmayacağı konusunda güvence verip vermediğine bakacağım. Aksi halde hiçbir şekilde kişisel bilgi vermeyeceğim.


5


Bazı insanların kötü niyetli olabileceklerini ve çocuk olmadıkları halde çocuk gibi davranabileceklerini biliyorum. Bu nedenle Internette tanıştığım kişileri aileme söyleyeceğim. Ayrıca yeni tanıştığım kişilerden aldığım mesajları aileme gösterecek ve onların onayı olmadan bu mesajlara cevap vermeyeceğim.


6


Internette hiçbir tartışmaya ya da kavgaya katılmayacağım. Eğer biri benimle tartışmaya ya da kavgaya yeltenirse, onlara cevap vermeyeceğim ve ailemi konudan haberdar edeceğim.


7


Eğer hoşlanmadığım bir şeye rastlarsam ya da ailemin benim görmemden hoşlanmayacağını düşündüğüm bir şeye rastlarsam, geri tuşuna basacağım ya da oturumdan çıkacağım.


8


Eğer bazı kişilerin çocuklara söylememesi gereken bir şey söylediğine rastlarsam aileme söyleyeceğim.


9


Internetle ilgili konular hakkında hiçbir şeyi ailemden saklamayacağım.


10


Eğer birisi bana resim gönderirse, görmemem gereken bir siteyi ziyaret etmemi ya da uygun olmayan bir dille konuşmamı önerirse ailemi durumdan haberdar edeceğim. Aynı şekilde yapmamam gereken bir şeyi yapmamı isterse, bunu aileme söyleyeceğim.


11


Ailemin onayı olmadan Internette tanıştığım kimseyi telefonla aramayacağım.


12


Ailem yanımda olmadan ve onaylamadan Internette tanıştığım kimseyle buluşmayacağım.


13


Internette tanıştığım kimseye, ailemin izni olmadan hiçbir şey göndermeyeceğim.


14


Eğer Internette tanıştığım birisi bana posta ile ya da bir kişi aracılığıyla, herhangi bir şey gönderirse aileme söyleyeceğim.


15


Internette iyi bir dil kullanacağım ve nazik olacağım.


16


Sadece şaka yapıyor olsam bile kimseyi korkutmayacağım ya da tehdit etmeyeceğim.


17


Bilgisayarıma herhangi bir disk ya da Internetten bir bilgi yüklemeden önce virus kontrolü yapacağım.


18


Ailem bana daha önce çok büyük bir tepki göstermeyeceğine söz verdiği için, Internet yüzünden başıma ne gelirse gelsin, onlara söyleyeceğim.

AİLELER İÇİN İNTERNET KULLANIM ÖNERİLERİ


1


Internetin, doğru kullanılmadığında zararlı olabileceği konusunda çocuklarınızı uyarın. Çocuklarınızın, Internet hakkındaki düşüncelerini ve bilgilerini günlük olarak takip edebilir, böylece yanlış bildikleri konuları düzelterek onları yönlendirebilirsiniz.


2


Internete bağlanmak için yalnız sizin bildiğiniz bir şifre kullanabilirsiniz. Böylece çocuklarınızın Internete ne zaman bağlandıklarından haberdar olabilirsiniz.


3


Bilgisayarı çocuğunuzun odasına koymak yerine, herkesin sık kullandığı bir odaya yerleştirin. Böylece çocuğunuzun, uygun olmayan sitelere gitmesine kolaylıkla engel olabilirsiniz.


4


Beş yaşından küçük çocuklarınızın tek başlarına bilgisayar ve Interneti kullanmalarına izin vermeyin. Bilgisayar ve Internet kullanma saatlerini sınırlandırarak ve bu saatlerde çocuğunuza eşlik ederek, çocuğunuzun güvenliğini ve denetimini sağlayabilirsiniz.


5


Çocuklarınızın Interneti uygun kullanıp kullanmadıklarını, sık kullanılanlar ya da daha önce girilen sayfaların listesini kontrol ederek denetleyebilirsiniz.


6


Internetin doğru kullanımı hakkında bildiklerinizi, arkadaşlarınızla ya da çocuklarınızın arkadaşlarının ebeveynleri ile paylaşabilirsiniz. Böylece çocuğunuzun, arkadaşlarının evinde de güvende olmasına yardımcı olabilirsiniz.


7


Çocuğunuz yanınızdayken uygun olmayan sitelere girmeyin. Çocuklarınız için uygun olmadığını düşündüğünüz sitelere girdiyseniz GEÇMİŞ bölümünden bu siteleri silebilir böylece çocuğunuzun daha sonra bu siteye ulaşmasını önleyebilirsiniz.


8


Çocuğunuzu Internette tanıştığı kişilerle, hiçbir şekilde telefonda konuşmaması ya da herhangi bir şekilde buluşmaması konusunda uyarın.


9


Eğer Internet aracılığıyla çocuğunuzdan bilgi isteniyorsa, sitenin güvenli olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Bu bilgilerin ne amaçla kullanılacağını öğrenin ve bu bilgilerin üçüncü şahıslara ulaştırılıp ulaştırılmayacağı konusunda bilgi edinin.

Hepimizin bildiği gibi teknoloji hızla ilerliyor ve gelişmeleri takip etmek gerek kendimiz, gerekse çocuklarımız için, içinde yaşadığımız Dünyayı anlamak ve hayattan daha fazla zevk almak adına bir gereklilik halini alıyor. Bu yeni öğrenme sürecinde hepinize keyifli yolculuklar diliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder