Sayfalar

16 Kasım 2012 Cuma

Evleneceğiniz kişide olması gereken 4 temel özellik



Evlilik ve aile hayatıyla ilgili mümkün olduğunca çok yazı yazmaya çalışıyorum. Evliliğin hangi yanıyla ilgili yazı yazarsam yazayım, farklı yanlarıyla ilgili sorular gelmeye devam ediyor.
Genç bir erkek okurumuz sormuş: “Evleneceğim kişide olması gereken temel özellikler nedir? Yani bir ilişkiyi kaliteli evlilik haline getirecek olmazsa olmaz temel kurallar nedir? Eş seçimini neye göre yapmalıyım?” diye.

Doğru eş neye göre seçilir, hangi kriterler göz önüne alınmalı diye düşünecek olursak, aklıma gelenleri sıralayacağımda koca bir ansiklopedi ortaya çıkarırız gibime geldi.  Yoo endişelenmeyin! Külliyat oluşturmadan en kestirme neler söyleyebilirim diye gözümün önünden seçim kriterleri geçirdim bile!
 

Evlenmek isteyenler ve hali hazırda evlilik görüşmesi yapanlar için maddeler sıralayacağım. Zaten evli olanlarsa yazılanları okuyup, kendilerini anlattığım davranış biçimlerine doğru getirebilirler elbet.

Kızlar ve erkekler için ortak özellikler sıralayacağım. Aşağıda yazdıkların detaydan uzak, psikolojik açıdan bakıldığında belirleyici temel özellikler olarak hafızanızda bulunsun olur mu?


1. Öncelikle ve en evvela söylemek istiyorum ki; Allah’tan korkan, kuldan utanan bir “insan” olsun! Eskiden büyükler kurardı bu cümleyi, günümüzde en önemli kriter bu gibi görünüyor.

2. Her insan biricik ve değerlidir. Evleneceğiniz kişinin sizde bu duyguyu uyandırması çok önemli sevgili arkadaşlar. “Ben değerliyim” duygusu uyandırmalı seçeceğiniz hayat arkadaşı. Çünkü emek veriyorsunuz, uğraşıyorsunuz ve karşılığında babanızın hayrına iş yapmak zorundaymışsınız gibi bir tavırla karşılaşınca üzülüyorsunuz.

Seçilecek eş, kendi içinde değerli ve değerinin farkında olmalı.
Evinden ve ailesinden kaçmak için evlenmek isteyen, kendi iç sorunlarının faturasını size yüklemeye çalışan tavır içindeyse sakın evlenmeyin!

Kendi anne/babasının evinde değerli ve biricik olmalı ki, biricik olmak ne demek bilmeli. Büyüdüğü evde değer görmüş olmalı ki, değer verdiğinizde bunun kıymetini anlamalı. Aksi halde siz uğraşır durursunuz, ona değerli olduğunu hissettirmeye çalışırsınız, o anlamaz garip davranışlar sergiler. En hafifinden kendisini, geçmişte verilmeyen değeri ve bugün sizden aldığı fazla değeri bir araya getiremez. Değer ile değersizlik arasında bocalar durur. Şanslıysanız, evliliği sayesinde neye kavuştuğunu farkeder. Şanslı değilseniz… söylemeye bile gerek yok! Siz anladınız!

3. Evleneceğiniz kişi sizde güven ortamı oluşturabilmelidir. Güven içinde olmak, güvende hissetmek hem bireysel hayatlarımız için hem toplumsal yaşam için kaçınılmaz gerekliliktir. Özellikle evlilik hayatı güven sistemi üzerine kuruludur. Evlilikte güven demek, aldatma/sadakat ile sınırlandırılmamalı bu arada. Genel olarak o kişiye güveneceğinizi bilmeniz gerekir.
Ona sırtınızı dayayabilecek misiniz? 

Benim kadınım, benim adamım diyebilecek misiniz? Konuştuğunuzda ve anlattığınızda, anlaşıldığınızı hissedebilecek misiniz? Attığınız her adımda kendinizden daha çok ona inanabilecek misiniz? Onun yanında emniyette olabilecek misiniz? Gelecek hayallerinizi onun üzerine kurabilecek misiniz? Onunla saadet içinde yaşlanabilecek misiniz?
Güven yoksa aile yoktur sevgili okurlar! Evleneceğiniz kişiye güvenebilmelisiniz. Evleneceğiniz kişi sizde, güven duygusu oluşturabilmeli. Bu duygu oluşmuyorsa evlenmeyin sakın.


4. Son olarak evleneceğiniz kişi size yakınlık ve dayanışma içinde olduğunu hissettirmeli. Bazı insanlar vardır, yanınızda gibidir ama uzağınızdadır. 

Ne dediğinizi anlamış gibi bakar gözlerinizin içine; fakat ne dediğinizle ilgili zerre fikri yoktur! Üstelik oluşturmaya çalışmıyordur da! En yakınınızda ama duygu anlamında en uzağınızdaki kişi o’dur. Dokunsanız yıkılacak, yardım dileseniz elinizde kalacak, muhtaç olsanız sizi yarı yolda bırakacak gibidir. Böyle biriyle evlilik olmaz… olamaz… olmamalı hatta.

…Çünkü hayat arkadaşı, yol arkadaşı, can yoldaşı olacak kişinin sizi hissetmesi gerekir. Duygu hoyratı olmadığı gibi, duygu fakiri de olmamalıdır. En zor anınızda yanınızda olduğunu farkettirmelidir size.

Ayrıca… İçinin(!) ve dışının(!) aynı yerden baktığını hissedebilmelisiniz. Ağzıyla kalbinin, aynı yakınlık melodisini fısıldadığını duyabilmelisiniz. 

Evlilik acaip bir şey sevgili okurlar!

Onunla bir olmak demek, birbiriniz içinde yok olmak demek değil, biriniz için ikinizin tek olabilmesi demektir.

“Sen”den ve “ben”den bağımsız; ama “sen”i ve “ben”i koruyarak “biz” olabilen kişiler, bu yakınlığı ve dayanışmayı oluşturabilmiş demektir.
Sevgiler…

Mehtap Kayaoglu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder