Sayfalar

22 Ekim 2012 Pazartesi

Depresyonda Olup-Olmadığımızı Nasıl Anlayabiliriz?


Depresyonda Olup-Olmadığımızı Nasıl Anlayabiliriz?

Depresyon, toplumun genel sorunu. Çeşitli nedenlerle bugün aramızda pek çok insan bu psikiyatrik sorunla baş etmeye çalışıyor. 

Depresyon aynı zamanda çok yaygın ve üzerinde çok fazla yanlış bilginin olduğu, kritik bir konu. Depresyon hem biyolojik, hem sosyal ve hem de kişinin kişisel özellikleriyle ilgili olabilir.

Duygu hali çökkünlüğü en temel belirtisi olan bir tablodur. Keyif almamak ve isteksiz olmak depresyonun olması gereken temel belirtileri. 

Bunun yanısıra depresyon, duygu hali görüntüsünden başka düşünce yapısını ilgilendiren, bedensel, biyolojik tabloları değiştiren ve davranışlar üzerinde etkisi olan bir rahatsızlıktır. Buna en çok eşlik eden bir diğer belirti de bunaltı, yani içi sıkıntısıdır.

Depresyonun hayatın içindeki diğer moral çöküntüsünden ayrılması gerekir. Doğal hayatın içinde bir insanın bir süre, birkaç gün hayattan keyif alamaması yaşamın özelliğidir. Depresyon her zamanki bir rahatsızlık gibi görülmemeli. Depresyonu diğer çökkünlükten ayıran kritik özelliği var.

 Birincisi süresidir.

Depresyon ya da depresif duygu halinin en az iki hafta sürmesi beklenir. Ayrıca depresyonun diğer çökkünlük ve moral bozukluğundan farkı, işlevsel anlamda o insanın mesleki, sosyal, insan ilişkileri anlamında bu tablodan ötürü belirgin düzeyde zarar görmesi, ona rahatsızlık tanısı koyması için önemlidir.

Depresyon sonuçta bir hem sosyal, hem tıbbi, hem de bireyin kişilik özelliklerini ilgilendiren bir rahatsızlıktır ve kendi haline bırakılmamalıdır. Zira çok ciddi kayıplara yol açabilir.

Pdrci.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder