Sayfalar

30 Ekim 2012 Salı

Ygs ve LYS ‘ye hazırlıkta bilgiyi hafızada tutma yöntemleri

Birçok gencin hayatındaki en önemli aşamalarından birisi hiç kuşku yok ki adeta bir yarışçı gibi mücadele ettiği sınavlardır. 
YGS ’yi geride bıraktık şimdi sırada LYS var. İşte bu sınavlardaki en büyük aracımız ve yegâne yardımcımız belleğimizdir. Bir tenisçi raketini, iyi bir serbest vuruş ustası futbolcu ise ayaklarını kullanmayı çok iyi bilir. Acaba biz beynimizi nasıl kullanacağımızı biliyor muyuz ?
İnsan belleği, bilgilerin çok kısa süreli tutulduğu kısa süreli bellek ve uzun süreli bilgilerin tutulduğu ve gerektiğinde kullanıldığı uzun süreli bellek olmak üzere ikiye ayrılır. Kısa süreli bellekte bilgiler kalıcı değildir.
Buna karşın uzun süreli bellekteki bilgiler kalıcıdır ve kapasitesi sınırsızdır. Bir bilgiyi öğrenir, hafızamızda tutar ve gerektiği zaman kullanmak üzere hatırlarız. Gelin belleğimizin bu işi nasıl yaptığını birlikte öğrenelim.
Öğrenme aşaması ; bilgilerin algılanması ve işlenmesi ve yorumlanarak hafızaya aktarılmasıdır. Öğrenme aşamasında, öğrenmeye karşı meraklı olmak, bir dersi anlamaya çalışmak, yüzeysel çalışma ile yetinmeyip derinlemesine çalışmak ve fazladan çalışmak bilgilerin hatırlanma oranını artırmanıza yardımcı olacaktır. Unutmayın hatırlamak demek üniversite sınavında başarmak demektir.
Hafızada tutma aşaması ; öğrenilen bilgilerin, hafızaya geçirildiği andan, hatırlama anına kadar hafızada tutulmasıdır. Bu süreçteki en büyük düşmanımız unutkanlık ve bilgiler lazım olduğunda hatırlayamamaktır. Paniğe gerek yok işte size mükemmel bir yol.
Düzenli tekrarlar. Unutmaya karşı direncinizi artırmak için tekrarlar mükemmel bir yöntemdir. Sakın unutmayın, bilinçli ve düzenli tekrarlar üniversite sınavında başarılı olmak için çok önemli bir yardımcınız olacaktır.
Bulup çıkarma (hatırlama) aşaması ; öğrenilenlerin ve hafızada saklanılan bilgilerin işimize yaradığı anda hatırlanmasıdır. Üniversite sınavında çok iyi bildiğiniz ama hatırlayamadığınız sorular mı oldu. Bu durumdan kurtulmak elinizde. Bilgilerinizi önceliklendirin.
Zaman olarak yeni olan bilgileri daha kolay hatırladığınızı unutmayın. Bilgilerin arasında bağlantı kurun. Öğrenmeye çalıştığınız konuyu göze çarpan, abartılı, sırı dışı olaylarla destekleyin. Ve can alıcı silahınızı unutmayın ! Bilinçli ve düzenli tekrarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder