Sayfalar

19 Ekim 2012 Cuma

Evliliğinizin ikinci baharı için

Evliliğinizin ikinci baharı için...

 Evli çiftlerin, evliliklerinde ikinci baharı yaşaması için bazı önerilerde bulunmak istiyorum. Bu önerileri uygulamanız hem aileniz hem de inandığınız değerler açısından önemlidir. Dualarımız sizinle olacaktır. İradenin hakkını vermek de sizin işinizdir. Allah yardımcımız olsun.
Eşler arasındaki sorunlar kimden kaynaklanırsa kaynaklansın, bu sorunların çözümünde öncelikle “aile reisi” olarak erkeğin aktif rol alması gerekir. Zira bu rolü erkeğe “inancı” vermektedir. Sorun olsun ya da olmasın tepkileriniz reaktif değil proaktif olmalı ki ailenize liderlik yapabilesiniz.
Bizler, inancımızdaki gücü ailelerimizin huzuruna katkı için kullanmalıyız. Bu amaçla aşağıdaki esma-ül hüsna isimlerini karakterlerimizin bir parçası haline getirebiliriz.
-       Sabırsız, sinirli, denetleyici, çabuk öfkelendiğinizi düşünüyorsanız günlük 1100 kere YA HALİM, 298 kere YA SABUR zikrini çekmelisiniz.  
-       Eşinizin ve çocuklarınızın size derin sevgi içinde olmaları için haftalık 1100 kere YA VEDUD zikrini çekmelisiniz.
-     Nefsinizin mutmain ve kalbinizin geniş olması, iç rahatlığının artması için günlük  62 kereYA BATIN zikrini çekmelisiniz.
-       Eşiniz ile aranızın düzelmesi ve olayları değerlendirirken adaletli olmanız için günlük 209 kere YA MUKSİT zikrini çekmelisiniz.
-       İzzet, refah ve gerçek büyüklüğe erişmek, halk tarafından sevilmek için günlük 662 kere YA MÜTEKEBBİR zikrini çekmelisiniz.
-       Maksadına ulaşmak ve kendini ifade etmek, en zor işleri başarmak için günlük 336 kere YA MUSAVVİR zikrini çekmelisiniz.

Artık birbirinizi eleştirmeyi bırakınız.
Bu tutum sizi eşinizden ve çocuklarınızdan uzaklaştırır. Psikoloji bilimine göre eleştiri, “zehir akıtmaktır”. Bu zehir ile hiç kimse gelişemez. Bu zehir aşkı öldürür.  
Yanlış anlaşılmaları yok etmek istiyorsanız; Eşinizden ve çocuklardan ne istiyorsanız tam olarak açıklayınız. Bazı konularda kadınların muhakemesinin erkeklere göre daha zayıf olduğunu kabul ediniz. Bazı konularda erkeklerin empati zayıflığının farkına varın.
Ailede kurallar her zaman gereklidir. Bu kuralları oluştururken tüm ailenin inandığı değerlere atıf yaparsanız uygulanması kolay olur.  Ailede sizin ya da eşinizin değil değerlerinizden sudur eden kurallar geçerli olsun, her çatışmada çözümleme yaparken bu değerleri kriter olarak ortaya koyun.
İstedikleriniz olmadığı zaman her zaman bir suçlu aramak yerine kendinize nerede hata yaptım sorusunu sorabilirsiniz. Üslubunuzu gözden geçirebilirsiniz.
Tüm ayrıntıları görmeniz tedbir almanız için bir fırsattır. Başkalarının görmesini beklemeniz ve görmedikleri için eleştirmeniz yıkıcı etkiler oluşturur. Kendinizin kusurlarını araştırırken, eşinizin güzel yanlarını görün, takdir edin, mutlu olduğunuzu hissettirin.
Her şeyi kontrol etmek eşiniz ve çocuklarınızın kabiliyetlerini kör eder. Onların hata yapma haklarını ellerinden alırsanız öğrenemezler. Onları başarısızlık duygusuna itersiniz. Onların yapamadıkları işlerde sizin üstünüze kalır.  Böyle olunca da her iş bana kalıyor bana yardımcı olmuyorlar diye şikayet edersiniz.  Hayatım sizin için çalışmakla geçiyor. Saçımı size süpürge ettim.
Olaylar karşısında hatalara değil buradan nasıl olumlu bir sonuç çıkarabilirime odaklanmalısınız. Eşiniz ya da çocuklarınızın hatalarını onlara farklı beceriler kazandırmak için bir fırsat olarak değerlendirmelisiniz. Hatasız insan yok ama hataları fırsata dönüştüren az insan var, siz zor olanı seçin ve krizleri kazançlara dönüştürün. Bunun için her ne olursa olsun önce nefes alın. Krizin üzerinden en az bir gün geçtikten sonra değerlendirmeye alın.
Kendinizi rahatlatmanın birçok yolunu bulabilirsiniz. Eve gelmeden önce iki rekât hacet namazı kılabilir ve aileme huzur, sekine, vüd indir ALLAHIM diye dua edebilirsiniz. Eve gelir gelmez duş alabilirsiniz. Beklenti içinde olmadan eve gelebilirsiniz. Eve gelmeden yarım saat yeşil bir alanda çimenleri seyredip eve öyle gelebilirsiniz.
Eşinizin mizacını olduğu gibi kabul edin. Onun değişmesi için dua edin, ona destek olacağınızı söyleyin. Fıtratların gelişmesi için uzun zaman ve sabır gerekir.  Fıtratı ancak hayır düşünce, duygu ve davranışla geliştirebiliriz.  Bu da salih daire içinde olmanız anlamına gelir.
Eşinizin otorite sahibi olması sizin elinizdedir. Onu çocukların yanında asla rencide etmeyin. Beceriksizlikle etiketlemeyin. Azarlamayın. Sizin saygı duymadığınız hayat arkadaşınıza çocuklarınız hiç duymaz.
İletişiminizde doğrudan telkinler yerine kutsal kitaplardaki dolaylı telkin yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bunu tam olarak uygulamak için HASAN BASRİ ÇANTAY ın mealini okuyabilirsiniz.
Lütfen kendi mizacınızın güçlü yanlarını kullandığınız gibi, zayıf yanlarınızında farkına varın ve onları geliştirme çabasında olunuz ki eşiniz ile uyumu yakalamanız mümkün olsun. Aksi halde tek taraflı bir gelişme istemek olurki bunun sonuda çatışmadır, ayrılıktır.
Uyum her anlamda olmalıdır. Özellikle evlilik süresi 10 yıl ve üstünde olanlar biyolojik, duygusal ve düşünsel olarak birbirlerine benzemeye başlamalılar. Benzemek birbirinden alış veriş yapmakla mümkündür. Benzemek sevdiğimiz için, saygı duyduğumuz için, Allah için kendi nefsimize ait kusurları tamir etmektir.
Eşinizin gelecekte gelişebileceği ümidi içinde olmalı ve bunun için dua etmelisiniz. Bu ortak hayat ailenizi daha güçlü yapabilir. Bu ortak hayat her anlamda hayat felsefenizi yeniden değerlendirme fırsatı oluşturabilir. Bu ortak hayat geçmişteki hatalar için af dileme, gelecekteki hayat için tevazu, mahviyet ve hacalet içinde olmak adına yeni vizyonlar kazandırabilir.
İKİNCİ BAHAR  VE UYUM İÇİN EŞİNİZLE YAPACAĞINIZ ORTAK FAALİYETLER
Ortak yapılan her etkinlik eşlerin birbirlerini anlamalarına yardım eder. Onları bir takım yapar. Ailenin şahsı manevisi oluşur. Biz duygusu yükselir. Bu nedenle kişisel faaliyetlerden daha önemlidir.
-       Evde olduğunuz her akşam yatmadan önce birlikte yan yana uzanın ve aynı anda nefes alıp verin.
-       Evde olduğunuz her akşam birlikte en az 30 dakika yan yana oturun.
-       Eşinizle birlikte her gün kahvaltı yapın. Akşam yemeği yiyin.
-       Aynı kitapları aynı anda okuyun. Müzakere edin.
-       Haftada 2 gün yürüyüş yapın. Spor için değil keyif için yürüyün.
-       Eşinizle birlikte haftada bir gün oruç tutun. Sahur ve iftarı birlikte yapın.
-       Eşinizle birlikte haftada 2 gün teheccüde kalkın. Aynı sureleri okuyun ve aynı duayı yapın.
-       Haftada bir gün öğle yemeğini birlikte yiyin.
-       Haftada bir gün mezarlık ziyareti yapın.
-       Ayda bir defa, oksijeni bol bir yerlere gidin. Bütün iletişim araçlarını kapatın.
-       Ayda bir defa çevrenizdeki yüksek dağlardan birine tırmanın.
-       Birlikte 15 - 20 gün umreye gidin. Orada birlikte kanatlanın.
-       Her gün birbirinize güzel bir söz söyleyin. Mesaj atın. Not yazın. Konuşun.
-       Birlikte karar vereceğiniz başka etkinlikler bulup yaşayabiliriz.
        Ali Dolgunyürek
      Psikolojik Danışman – Aile Danışmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder