Sayfalar

23 Ekim 2012 Salı

EŞLER ARASI İLETİŞİM PROBLEMLERİ




Yapılan bir araştırmaya göre eşler arasında sürekli ve ciddi sorun yaratan konular şöyledir;
  • Kadın kocasına boyun eğmek zorunda kalmaktadır.Oysa sağlıklı bir beraberlik eşit güçler arasında süregelen bir ilişkidir.
  • Evlilik sürecinde koca karısının kişiliğinin gelişimini engellemektedir. Oysa evlilik ilişkisi içinde her iki kişiliğinde gelişme ve değişme hakkı vardır.Eşler birbirlerine bu konuda destek olmalı ve birbirlerini değişim için teşvik etmelidirler.
  • Eşler arasında duygu alışverişi çok azdır. Oysa eşlerin önce kendi duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışmaları sonra da birbirlerine bunu ifade etmeleri gerekir. Siz kendinizi anlatamıyorsanız,kimse sizi anlamak zorunda değildir,unutmayınız.
  • Birikimler patlamaya yol açmaktadır. Bastırılan,içe atılan sorun ve kırgınlıklar,eşler arasında sakince tartışılarak irdelenmediğinden,bir an geliyor ki,patlamalar,krizler kavgalar meydana geliyor.Oysa sorunlarınızı birikmeden sıcağı sıcağına tartışmanız,birbirinizi anlayışla dinlemeniz,ortak bir çözüm yolunda uzlaşmanız,ilişkinizin niteliği açısından önemlidir.
  • Eşlerden biri diğerini rahatsız edecek bir şekilde kıskanmaktadır. Kıskançlık tekelci bir anlayıştır.Kıskanç kişi çoğu kez içindeki boşluğu ve bu boşluktaki aşağılık duygusunu örtmeye çalışmaktadır.Kıskançlık,buyurganlığın çok belirgin bir biçimi olup,her zaman bir psikolojik zayıflık işaretidir.Oysa eşinizi kıskanmak yerine ona güvenip onunla gurur duymalısınız.Unutmayın diktatörleri kimse sevmez.
Eşlerden biri diğerini aldatmaktadır. Evlilikte ihanet,birlikteliği onarılmaz biçimde zedeler.İhaneti affettiğini söyleyen eşler, gerçekte bunu başaramamakta, içlerine atmakta, farkında olmadan karşı tarafa kinlenmektedir.
İhanetin söz konusu olduğu evlilikler zoraki beraberliklere dönüşür ve zamanla da biter.

Eşlerarası İletişim Problemleri konusunun çözümünde aşağıdaki türde yaklaşımlarda bulunmak yararlı olabilir.
  • Karı koca olarak ilişkinizin aksayan yönlerini, olumlu ve olumsuz yanlarını tesbit ediniz.Ancak unutmayınız ki birinizin önemsediği sorun diğeriniz için önemsiz olabilir.Önce her ikiniz içinde önemli olan sorunlar üzerinde durunuz.
  • Bir toplulukta eşinizi eleştirmekten kaçınınız. Eleştirilerinizi yalnız kalınca yapınız.
  • Evliliğinizde her şeyi tek başınıza kontrol edemezsiniz. Kontrol etmek istediğiniz alanlar konusunda eşinizle işbirliğine varınız.
  • Birbirinizin varlığını önemseyerek bunu birbirinize ifade ediniz.
  • Cinsellikle ilgili beklenti ve düşüncelerinizi eşinizle açık bir dille konuşunuz.
  • Her konuda anlaşmak zorunda değilsiniz. Farklı kişilikler taşıdığınızı bilmeniz gerekir.Uzlaşamama olasılığını da göz önüne alınız.
    Uzm.Psikolog Füsun Budak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder