Sayfalar

17 Ekim 2012 Çarşamba

Ygs ve Lys’ye hazırlanırken iyi bir başlangıç yapmak çok önemli




Ygs ve Lys sınavlarına girecek öğrencilerin, bu sınavlara hazırlanırken iyi bir başlangıç yapmaları onların motivasyonu açısından büyük bir önem taşımaktadır. Disiplinli ve istikrarlı bir tempoyla derslerine çalışan öğrenciler bir süre sonra emeklerinin karşılığını alırken, çalışmayı sürekli erteleyen ve bu anlamda iyi bir başlangıç yapamayan öğrenciler de strese girerler.
Bu bağlamda üniversiteye hazırlanan öğrencilerin aşağıdaki hususlara dikkat etmesi yararlı olacaktır:

1.     Öncelikle bir hedef belirlemelisiniz.  Hangi üniversiteyi ve hangi bölümü kazanmak istediğinize karar vermeli bu hedefinize ulaşmak için de hangi testten kaçar net yapmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Bu durum çalışma iştiyakınızı arttıracaktır

2.     Mutlaka bir ders çalışma programınız olmalı. En ideal ders çalışma programı “haftalık” olandır. Programınızı hazırlarken de abartıya kaçmamanız ve yükün altında ezilmemeniz çok önemlidir.

3.     Ağırlıklı olarak Ygs’ye çalışmakla birlikte, Ygs ile Lys hazırlığı birlikte götürmelisiniz. “Ygs’den sonra Lys’ye çalışırım” düşüncesi çok risklidir. Zira Ygs’den sonraki sürenin kısalığının yanı sıra Ygs’den sonra çoğu öğrencinin yaşadığı “boşluk duygusu”  bu düşüncenin yanlışlığını ortaya koymaktadır.

4.     Konu bitirmek temel prensibiniz olmalıdır. “Konular yetişmeyecek” diyerek paniklememeli ve konuları sindirerek geçmelisiniz. Asla konuları yarım – yamalak geçmemeli ve prensip olarak bir konuyu en az %80 oranında anladıktan sonra diğerlerine geçmelisiniz. Yarım – yamalak altı konu çalışmaktansa özümseyerek 3 konu bitirmeniz daha yararlıdır.

5.     Konuları hakkıyla anlamak için bol soru çözmelisiniz. Fakat soru çözerken de sadece basit sorulardan oluşan testleri çözmekle yetinmemelisiniz. Mutlaka çalıştığınız konuyla ilgili zor soruları da çözün ki sınavda gelebilecek zor sorulara karşı hazırlıklı olabilesiniz.

6.     Bir günde en fazla iki derse çalışınız. İkiden fazla derse yüklenmeniz, konulara yüzeysel çalışmanıza sebep olur. Bu da en verimsiz çalışma stillerindendir.

7.     Ders çalışmaya uzun süre ara vermemelisiniz. Üniversiteye hazırlık sürecinde ders çalışmaktan “soğumamanız” çok önemlidir. Çünkü derslerden soğumanız sizi “sınav havasından” uzaklaştıracağı gibi motivasyonunuzu da olumsuz yönde etkileyecektir.

8.     Zor konulara çalışırken moralinizi bozmamalısınız. Bunun için öğretmenlerinizden destek almanız ve konuların püf noktalarını öğrenmeniz yararlı olacaktır.

9.     Kendinizi arkadaşlarınızla kıyaslamayın. Bu durum sizi motive etmeyeceği gibi moralinizin de iyice bozulmasına sebep olacaktır.

10.   Geçmişe saplanıp kalmamalısınız. Önceki yıllarda çok iyi ders çalışmamış olsanız dahi, yine de “bir yılın üniversite hazırlık için çok uzun bir zaman olduğunu” bilmelisiniz. 12.sınıfta çok iyi çalışıp üst düzey üniversiteler kazanan birçok öğrencinin olduğunu unutmamalısınız.

11.   Bir süre çalıştıktan sonra hemen netlerinizin fırlamasını beklememelisiniz. Netlerinizin belli bir seviyeye gelmesi için epeyce bir konu bitirmeniz ve bu konular arasında da bilgi transferi yapabilecek duruma gelmeniz gerekir. Bunun için de çalışmaya ara vermemeli ve gereken sabrı göstermelisiniz.

 Akın YILDIRIM

 Özel Toros Akdeniz Lisesi  - Rehber Öğretmeni

www.egitimpusulasi.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder