Sayfalar

22 Ekim 2012 Pazartesi

Flört Yapmak Haram mı? Eş Adayını Nasıl Tanıma?


Flört Yapmak Haram mı? Eş Adayını Nasıl Tanıma?

Hayatın dönüm noktalarından biri olan evlilik ehemmiyeti çok yüksek olan bir  kurumdur. Toplum hayatının ana sütunlarından biri kabul edilir. İnsan  İslama göre hayat arkadaşını seçerken çok dikkatli olmalıdır. Hayatın  şakası olmaz. Ancak çok uyumlu bir eşle hayat yükü taşınabilir.  Evlilikte en önemli aşama eş seçim meselesidir. Eşini seçmek, uygun olanı  fıtratına en yakın insanı tespit etmek gerçekten zor bir süreçtir. 


İnsanın gönlü birilerine akabilir. Bazen şehvet gemi azıya alabilir. İnsan  bedeninin altında kalıp ezilebilir. İnsan meleki ve hayvanı yönleri ile  insandır. 



Ve her iki yanı itibari ile de beslenmesi lazımdır. Bu arada,  insandır bu, aşk meşkte yaşayabilir. Birisine abayı yakabilir, gönlünü  kaptırabilir, vurulabilir bunların hemen hepsi tabii ve normal  karşılanmalıdır. Yalnız burada en mühim veçhe İslam dairesinden başını  çıkarmamak şarttır.  Kadimden bu yana eş seçiminde çok çeşitli metotlar uygulana gelmiştir. Hz  Aişe validemiz der ki; cahiliye de dokuz ayrı evlilik vardı. Bunların sekiz  tanesi gayri meşru bir tanesi nikâhtı.  Eş seçim metodu kişinin tercihine kalmıştır. Eş seçiminde birçok metot  vardır. Görücü usulü bunlardan bir tanesidir. Bu usulde adaylar 3. Bir şahit  beraberliğinde birbirleri ile görüşebilir konuşabilirler.  İnsanlar bugün modern zamanları yaşıyor. Teknoloji baş döndürücü bir hızla  ilerliyor. İnsanlar gelinen bu seviyede bütün imkanları kullanmak  istiyorlar. 



Mesela üniversite hayatı, şehir hayatı, sosyal paylaşım siteleri  tv kanalları bugün hemen hepsi insanların birbirleri ile iletişimi için  devrededir. İnsan hangi yolla tanışırsa tanışsın, yeter ki kullandığı yolda  harama düşmesin, Allahı gazaplandırmasın.  Tanışmalarda, nefsanîlik varsa haramdan istifade etme durumu varsa, maksat  üzüm yemek, değil de bağcıyı dövmek meselesi ise bu tecviz (caiz değil)  kabul edilemez. İşin içerisinde art niyet var ve senelerce beraber  gezilecek, aynı mekanlarda halvet yaşanacak, kendini nefsen tatmin edecek  sonrada bunun adına nitelikli beraberlik ya da “ biz birbirimizi tanımak  adına yapıyoruz diyecek” bu durum İslam ahlakı olarak kabul edilemez bir  durum değildir. 



 Bu süreçten sonra evlilik gerçekleşirse bu iki insan  evliliğe ait pek çok gizemli şeyi flört hayatı yaşarken harcadıkları için  geriye evliliğe dair orijinal hiçbir taraf kalmayacaktır. Evlilik çok ağır  bir yük olduğundan o güne kadarda her şey tüketildiğinden insanlar  birbirlerini taşıyamaz hale gelirler. Sonuç hüsranla biten yeni evlilikler  meydana gelmiş olur. İnsan eş adayı ile görüşebilir her zamanda mümkündür bu. Fakat niyet, kasıt,  hedef belli olmalıdır. Eş adayları birbirlerini zahiri görünüşlerine  bakabilir, dikkat edebilir, dikkatlice de bakabilir. Yalnız bütün bu  görüşmelerde 3. Bir şahsın şahitliği lazımdır. Görüşmeler şahit huzurunda ya  da topluma açık mekanlarda olabilir. Birbirlerini her halleri ile bu şekilde  tanıyabilirler.  İnsan koskocaman dünya hayatını değil ebedi hayatını da beraber geçireceği  insanı seçerken herhalde çok dikkatli, ince eleyip sık dokuyacaktır. Bununla  alakalı ne lazımsa samimiyetini bozmadan işe vaziyet etmelidir.  Tabiidir ki bütün işlerde olduğu gibi mümin rızaya kilitli yaşayan insan  olduğundan bu konuda da Allah rızasını esas maksat yapmalıdır. Hamdullah Demircan Aile - Evlilik Yazıları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder